Un pèndul que ja mai retornarà igual

La setmana passada, en la meva col·laboració setmanal a mallorcadiario.com vaig fer un ‘continuarà…’ quan vaig fer referencia a la incidència de l’augment demogràfic sobre els resultats electorals. I el que albirava s’ha complit.

Dels resultats d’aquestes eleccions autonòmiques hom en fa la seva lectura particular, i evidentment la més comú és que la ciutadania ha atorgat un suspens al Pacte que ha governat la darrera legislatura atès que els partits integrants han baixat en nombre d’escons, no obstant, i reprenent el que anunciava fa vuit dies, cal fer una altra lectura sociològica, i més concretament de cara a l’evident pujada de VOX.

El discurs de VOX s’ha vehiculat sobre dos eixos: la inseguretat ciutadana derivada de la immigració il·legal i la qüestió lingüística. Apart d’això i de que s’ha d’encimentar i asfaltar més Mallorca poc més se li ha escoltat al partit de Campos. No obstant, quin dubte cap que li ha estat suficient donat el desencant generalitzat tant amb l’esquerra autonòmica com l’estatal.

I a tot això, com ja deia, calia fer una lectura de cara a l’augment de població soferta a les Illes Baleares derivada de l’efecte crida per la creació de llocs de feina derivats d’èpoques de creixement econòmic. Quan es produeix aquest missatge, no només acudeix aquell qui vol fer feina, també té l’efecte cap a altres individus d’intencions no tan bones. VOX ha sabut donar altaveu amplificat a les mostres individuals de malestar per aquest efecte pervers de la creació de llocs de feina.

Per altra banda, quan es creix demogràficament, o bé es fa augmentant la natalitat -i no estam per la labor- o amb immigració. A les Illes Balears, en els darrers vint anys, ha arribat molta gent per a la qual aprendre la llengua pròpia del territori era una molèstia. No en tots els casos evidentment, però sí per a molts. La lluita per aconseguir que els drets de l’ús de la llengua pròpia es mantinguessin davant d’un efecte estudiadíssim en sociolingüística que es produeix quan dues llengües competeixen en situació de desigualtat, ha suposat la implementació de polítiques efectives de suport cap a la llengua pròpia, perquè de no fer-ho així els drets de les persones que encara tenen en la llengua pròpia la seva vehicular. I és clar, a tots els que les suposa una ‘nosa’ aprendre una llengua, que pel que hem estat comprovant els darrers anys són molts, el discurs de VOX era melodia.

Mai no es guanyen o perden les eleccions per un sol motiu, i per això les lectures a fer mai no són úniques. El que es menciona aquí és un dels factors.

Finalment, un titular dels resultats d’aquestes eleccions podria ser el següent: s’ha acabat la Mallorca que coneixíem fa vint anys, ja no tornarà.

Suscríbase aquí gratis a nuestro boletín diario. Síganos en X, Facebook, Instagram y TikTok.
Toda la actualidad de Mallorca en mallorcadiario.com.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Más Noticias