Un dia de fa uns quinze anys aproximadament, Antoni Martorell, editor de mallorcadiario.com em digué unes paraules que sempre he tengut molt presents: “Has de pensar sempre que qui tens davant, com a mínim, és igual d’intel·ligent que tu”.
Malauradament, avui en dia es tendeix a menysprear la capacitat intel·lectual de la majoria dels ciutadans titllant-los de borrecs. Aquestes manifestacions es donen en major mesura si després d’unes eleccions han sortit una preferència electoral diferent a la desitjada per qui fa la consideració. És evident que pot haver-hi una bossa d’electors que hagin dipositat el seu vot basat en creences falses -fruit de la intoxicació informativa dels poders fàctics i mediàtics, el que s’ha vengut nomenant ‘infoxicació’- però no és just atribuir una determinada tendència electoral a una limitació cognitiva, perquè cada vot sol tenir darrera un procés de reflexions personals en torn al bé comú i al bé personal, i que hi hagi continus canvis en la composició dels òrgans legislatius ho demostra.
Què mou a les persones a sentir-se superiors a les demés menyspreant la seva intel·ligència?
Fa uns dies es va celebrar a Menorca un congrés de Terraplanistes, és a dir, gent que considera la 99,99% de la població restant va errada per tenir el convenciment de que el nostre planeta és un globus i donar validesa a les informacions de la NASA, l’ESA, la Roscosmos i dels físics i astrònoms. És una teoria tan absurda que es desfà amb acudits, però els implicats hi persisteixen.
Creure que la resta de la població viu en una ceguesa generalitzada, com retrata Saramago, i que un sí que va encertat, no és quelcom nou. Els moviments negacionistes afloren especialment quan ens trobam amb fets de gran rellevància social: l’Holocaust, l’arribada de l’home a la Lluna, la pandèmia del COVID-19...
El motiu és un esnobisme intel·lectual? El desig de reconeixement? Una necessitat de diferenciació dels demés? O simplement qui es creu més intel·ligent l’únic que fa és mostrar la seva pròpia limitació?
No tenc la resposta.