Aquesta Setmana Santa de 2016, es una de les mes tràgiques que record, el passat dimarts dia 22 d’abril es va produir un terrible atemptat a Brussel·les amb 35 morts i mes de tres cents ferits. Un atemptant que deixa al descobert una vegada mes que Europa es un objectiu terrorista de primer nivell. Primer va ser Espanya amb el 11 M del 2004, després, el 7 de juliol de 2005, el metro de Londres, el 7 de gener de 2015, Charlie Hebdo i el 14 de novembre l’atac al Teatre Bataclan, Le Petit Cambodge i le Cuillón a Paris i ara Brussel·les, tots amb moltes víctimes innocents. Som un objectiu fàcil per aquets criminals que ataquen on fa mes mal, on es mes mediàtic amb imatges terribles projectades per tots els mitjans de comunicació, matar i aterroritzar al mon i que ningú se senti segur, quasi ni a casa seva.
Quina actitud hi tenen els Estats quan passa una barbàrie com aquestes, un esglai momentani, pujar els nivells de seguretat, mes reforços policials i al cap d’un temps, relaxació, baixar la guàrdia. ¿com s’explica que ha Turquia deportin un terrorista a Holanda i en aquest país no el controlin i el deixin lliure per perpetrar atemptats com aquest? I a Brussel·les que fan lo mateix a un altre terrorista perquè no tenen proves suficients. Com es permet que personatges com el clerig Anjem Chourday del Regne Unit asseguri que em poc temps Europa serà musulmana i que altres il·luminats també anunciïn que duran a Espanya al Tribunal d’Estrasburg amb motiu de celebrar la Setmana Santa. Europa els hi dona acollida, ningú els hi posa traves per practicar les seves religions, son tractats com un mes i aquesta es la seva resposta; odi, matar, intentar conquerir el mon amb aquets terribles atacs.
I aquí, a Balears, en quina situació ens trobem, ¿som un objectiu fàcil? ¿ El fet de ser unes illes es un impediment pels que volen atemptar? Segur que no¡ el darrer perpetrat per ETA va ser a Calvià amb la pèrdua de la vida dels Guàrdies Civils Diego Salvà Lezaun i Carlos Sáenz de Tejada, la mateixa organització terrorista va tenir al punt de mira a SM Rei emèrit a les instal·lacions de la Base Naval de Porto Pi, recordeu les explosions als Bars del Molinar, les Avingudes i altres indrets. Anteriorment a Palma, ja fa un grapat d’anys, se varen produir petites explosions sense víctimes a un xalet del càrrec Arquitecte Bennasar i l’altre a les viviendes militars de la Plaça de la Porta del Camp. No es pot descartar una vegada mes ser un objectiu en aquesta bogeria terrorista.
Però, que hi fan les nostres autoritats, la Delegada del Govern a les Illes Balears, compleix la seva responsabilitat , vull pensar que a demes de les mesures que tots coneixem, ni ha d’altres a nivell d’intel·ligència i informació que sens dubte son les mes preventives i importants, el Govern de les Illes Balears i el Consell de Mallorca, ¿quines mesures adopten? Ara per ara, no tenen competències en temes de seguretat, l’Ajuntament de Palma te la Policia Local, que en aquets moments no està per tirar coets. La presidenta de les Illes Balears no ha volgut mantenir l’escorta policial, en aquets temps que vivim no es pot descartar res. ¿Es qüestió d’imatge, inconsciència, es molt valenta i no te por a res? La Delegació del Govern està protegida per la Guardia Civil, es l’únic edifici oficial custodiat tal com toca, apart evidentment del militars, l’Ajuntament te la Policia Local ¿i el Consell de Mallorca i el Govern de les Illes Balears? Com es protegeixen. El Consell de Mallorca te un Servei de Seguretat d’una empresa externa a la Institució. En l’edifici del Palau Reial on hi ha la Presidència, el mes emblemàtic que te la Institució hi entra molta gent cada dia per anar als diferents servicis d’atenció a la ciutadania, es te que anar en compte i fer un bon control. El Govern, al Consolat de Mar i a totes les seves Conselleries i edificis te un Servei de Seguretat propi que els custodia de portes endins. En donc fe de que funciona, els visitants estan atesos i controlats amb educació i cortesia, però ¿i la perifèria del Consolat? Els bons professionals de que disposa aquest Servei de Seguretat fan mes del que poden perquè estimen la Casa, però no es suficient. En qualsevol cas esta ben clar, i als fets em remet, cerquen els objectius on poden fer mes mal, on hi ha mes concentració de persones. La UE te que actuar ràpid i amb diligencia, els terroristes no esperen, cada dia que passa es un dia mes per preparar un altre barbàrie criminal.
Entrant ja en el tema de la Setmana Santa, Mallorca te les seves peculiaritats i tradicions, que en la meva opinió enalteixen aquestes festes de recolliment i pregaria per uns i pel altres panades, rubiols i dies de descans. Al meu cas m’agraden i gaudeix de l’essència i l’esperit d’aquets dies. Quan feia feina, tenia que estar alerta perquè es davallessin les banderes del Consolat a mig pal des de el Dijous Sant a les 15.00h. fins a les 00.00h. del Diumenge de Resurrecció. No hi ha cap document escrit que digui que es te que fer així, sols la costum i tradició de fa molts d’anys, però es bo que es mantingui per donar resposta a una gran majoria de ciutadans que son catòlics i ho respecten. Però, bet aquí, el Dijous Sant antes d’anar a veure desfilar la processó del Sant Crist de La Sang, vaig voler constatar que al Consolat havien davallat les banderes a mig pal, i si¡¡¡¡ a les 19.00h. hi estaven, me va agradar, vaig pensar que el nostre Govern era sensible, encara que no hi cregui, a la costum i tradicions, però quan anava de tornada, al voltant de les 01.30.h. ho vaig voler comprovar de nou i ¡¡les banderes estaven pujades¡¡. No les havien davallat per respecta a la Setmana Santa sinó pels atemptats de Bèlgica, que suposo que el Govern de les Illes Balears havia decretat com a mostra de respecta a les víctimes ¡¡¡¡Correctíssim¡¡¡¡ es un deure de les Institucions mostrar el condol per aquesta barbàrie. Però, ¿perquè no varen mantenir las banderes a mig pal tos els dies i no fer el ridícul metres la processó mes importat de Mallorca anava desfilant pels carrers de Palma? Tots tenim el dret d’opinar, catòlic o no, però una vegada mes els gestos son importants, tant a favor com en contra.
La Constitució en el seu article 16.3 diu “Cap confessió no tindrà caràcter estatal. Els poders públics tindran en compte les creences religioses de la societat espanyola i mantindrà les consegüents relacions de cooperació amb l’església catòlica i altres confessions”, al mateix article 16.1 diu “es garanteix la llibertat ideològica, religiosa i de culte dels individus i de les comunitats sense cap mes limitació, quan siguin manifestats, que la necessària pel manteniment de l’ordre públic protegit per la llei”. Per altre banda el Reial Decret de Protocol del 4 d’agost de 1983 contempla “la costum i tradicions”, per tant i atenent a que la majoria de ciutadans professa la religió catòlica no fa cap mal un gest cap a la religió que te mes de 2000 anys. Per que aquest Govern en faci una apertura institucional, tindria que ser generós, no ser tan radical, estic segur que els catòlics son molts mes que els qui no ho son. Com he dit en altres ocasions es te que governar per tots , no sols per la minoria que els ha votat. Per tots, agradi o no.
La dita d’avui: “un polític te que ser capaç de preveure lo que passarà dema, el proper mes i l’any vinent i d’explicar després perquè no ha ocorregut” Winston Churchill