Aquest llibre, que ja està disponible a ses llibreries de s'illa, és es resultat de diversos anys de recopilació meticulosa de paraules que han desaparegut o estan en perill d'extinció, una obra imprescindible de s'autor Lucas Pons Bedoya, que s'endinsa an es ric i amb freqüencia oblidat lèxic de sa llengua menorquina.
S
a Fundació s'enorgulleix d'anunciar sa publicació de sa seva darrera novetat editorial: VOCABULARI MENORQUÍ, una obra única des mahonès Lucas Pons Bedoya. Aquest llibre, fruit d'anys de recopilació minuciosa, s'endinsa en es fascinant univers de ses paraules des menorquí que han desaparegut o estan en risc de desaparèixer, convertint-se en una joia imprescindible per ets amants de sa nostra llengua i cultura. Una obra de tres-centes cinquanta pàgines, estructurat en tres parts. S’essència principal és un un replec de tres milenars de paraules menorquines. Encara que no totes ses paraules que apareixen en aquest llibre són exclussives de Menorca. A cada paraula apareix una petita descripció i sa traducció an es castellà, o a vegades una traducció aproximada. Sa segona part un vocabulari castellà-menorquí i sa tercera part un replec de dites, expressions i locucions.
A sa introducció de 'VOCABULARI MENORQUÍ', Pons Bedoya fa una poderosa apologia des menorquí i advoca per una defensa real d'aquesta llengua, així com des Drets Lingüístics de sa comunitat menorquina. A través de sa seva feina, s'autor mos convida a reflexionar sobre sa importància de preservar es nostro patrimoni lingüístic, recordant-mos que per defensar allò que és nostro no és necessari atacar allò dets altres. S'obra no és només un compendi de paraules, sinó una lloança de sa llengua menorquina i una crida a s'acció per tots aquells que valoren sa seva riquesa cultural. Pons Bedoya ha creat una joia literària que no només enriquirà es nostro vocabulari, sinó que també fomentarà un profund respecte per ses nostres singularitats lingüístiques. A s’introducció s’autor defensa obertament sa protecció i normalització des menorquí i recorda que sa Declaració Universal de Drets Lingüístics en es seu article 9 diu: “Tota comunitat lingüística té dret a codificar, estandaritzar, preservar, desplegar i promoure es seu sistema lingüístic, sense interferències induïdes o forçades.”
Es llibre compta amb es pròleg des conegut escriptor menorquí Jaume Anglada Bagur, autor de tres obres literàries i un fervent defensor de sa cultura local. Sa seva contribució afegeix un context valuós a s’obra, ressaltant sa rellevància de sa llengua i sa seva influència en sa identitat menorquina. Bagur aporta sa seva perspectiva sobre sa importància d'aquest treball en sa defensa des nostros drets lingüístics i sa riquesa des nostro patrimoni cultural.
Anglada que no deixarà indeferent a ningú, reclama feina en pro d’una lluita pacífica, sempre pacífica, per preservar allò que estimam: “Sa rel d’aquet llibre que ara esteis fullejant té es sentit emotiu i evident de defensar i preservar allò que mos han llegat es nostros ancestres i, a la vegada, de denunciar sa manca d’ajudes per preservar aquet llegat encara vital”. A demés en es pròleg recorda unes sàvies que va dir Nelson Mandela: “Rallar-li a qualcú en un idioma que entén permet arribar-li a n’es seu cervell, però rallar-li en sa seva llengo materna significa arribar en es seu cor”.
Amb VOCABULARI MENORQUÍ, Pons Bedoya mos recorda que cada paraula perduda és un tros de sa nostra història que s'esvaeix. Un llibre que inspira, educa i emociona, convidant-mos a valorar i protegir es menorquí, símbol de sa nostra riquesa cultural.
S’autor dedica aquesta obra “A tots aquells menorquins que des de fa segles han forjat es nostro idioma illenc, i a tots aquells que avui en dia estimen i protegeixen es nostro rallar en pla” posa énfasis a “que en sa defensa des menorquí, ningú hi cerqui cap casta d’aversió a cap altra idioma o llengua”.
Aquest llibre, ja disponible a ses llibreries de s'illa, promet convertir-se en es regal perfecte per es més grans de sa família, que trobaran a ses seves pàgines paraules que evoquen records i tradicions d'abans. A més, serà una oportunitat única perquè ses noves generacions s'atraquin a una part essencial de sa identitat lingüística i cultural.
Llibreries on es podrà comprar:
CIUTADELLA
– Llibreria Pau (C/ del Nou de Juriol, 23)
– Tabacs Ciutadella (Av. Conquistador, 39)
– Tabacs Adrián (Av. Constitució, 84)
– Llibreria Menorca (C/ Àngel Ruiz i Pablo, 55)
FERRERIES
– S’Estany (Plaça Princep Joan Carles S/N)
ES MERCADAL
– Llibreria Montetoro (C/ d’Enmig, 8)
ALAIOR
– Estany García (C/ Major, 3)
MAHÓ
– Llibreria Sa Catòlica (Costa de sa Plaça, 14)
– Papereria Tramontana (Camí des Castell, 12)
– Llibreria Ronda (C/ Borja Moll, 49)
– Papereria Clips (C/ Sant Esteve, 16)
– Espai 14 (C/ Cós de Gràcia, 14)
ES CASTELL
– Llibres Serra (C/ Gran, 54)
SANT LLUÍS
– Poussinet Llibreria (Av. Sa Pau, 116)
SANT CLIMENT
– Ca na Magdalena (C/ Sant Jaume, 56)