Protocol, una professió amb futur

Era el dia 1 de novembre de 1978 quan em vaig trobar amb el meu amic coral Toni Salom Martorell asseguts a un banc de l’extinta “Diputación Provincial de Baleares”. Allà ens vàrem conèixer i començar una amistat que s’enforteix dia a dia, persona honesta, treballadora i que el temps ens va dur a compartir la mateixa professió, el Protocol.

Que es el Protocol, ¿perquè serveix? El terme “Protocol” procedeix del llatí “Protocollum” que a la vegada ve del grec que en el seu significat original volia dir “Que era la primera fulla d’un escrit”. La RAE ho defineix així: 1/“Serie ordenada de escrituras o matrices y otros documentos que un notario o escriba autoriza y custodia con ciertas formalidades”, 2/”Acta o cuaderno de actas relativas a un acuerdo, conferencias o congreso diplomatico”, Però la definició que a nosaltres ens interessa es “La regla cerimonial diplomàtica o palatina establecida por decreto o por la costumbre”, altres historiadors indiquen que existeixen termes i expressions protocol·làries en documents tan importants com el “Código de Hammurabi” creat l’any 1728 antes de Crist.

El protocol avui no te res a veure amb el rigor i sentit estricte en que ho contempla la RAE. El coneixement de les disciplines jurídiques, diplomàtiques, heràldiques, vexi lògiques, escenogràfiques, bellesa, mitjans tècnics, comunicació, així com diferents seqüencies que s’utilitzen a l’organització, producció d’un acte i sens dubte l’experiència, que es de gran importància, es fan indispensable per coordinar totes aquestes disciplines que juntament amb el coneixement de les situacions que es poden produir i una gran dosis de sentit comú, fan del protocol una eina indispensable.

No es pot entendre l’organització d’un acte, sigui oficial o privat, sense la contribució del protocol, podria esdevenir en un conflicte o en un caos. El protocol dona solució als problemes, però mal tractat pot ser un desprestigi.

Però ¿quines possibilitats d’exercir aquesta professió hi ha a les Illes Balears? Les principals Institucions ja disposen dels seus Serveis de Protocol i Relacions Públiques, uns equips preparats per lo que se’ls hi demana. Aquí no tenim empreses privades d’envergadura que hi facin falta professionals de Protocol i Organització d’Actes. No com a les grans Capitals, Madrid o Barcelona que hi ha necessitat de bons professionals, quan mes ben preparats millor per la gran competència entre ells. Les empreses de les Balears, bàsicament hoteleres no tenen massa necessitat de tenir aquest servei a cada establiment, però si per preservar la marca a nivell mundial. En un altre àmbit, si que ni ha de mes petites que’ls hi faria falta un bon assessorament.

En un futur pròxim, quan s’inauguri i es posi en funcionament el Palau de Congressos, si que hi farà falta un Departament de Protocol preparat i fort per organitzar els esdeveniment que es produeixin, que poden ser molts i molt importants. Mallorca es un gran reclam per les empreses a nivell mundial que volen donar a conèixer els seus productes, bon temps, gran planta hotelera, bona gastronomia. Un departament encapçalat per un professional que sigui capaç d’assessorar i dirigir a les empreses que tinguin confiança en la qualitat dels servicis que pot oferir el Palau de Congressos per fer presentacions, fires i evidentment congressos. Un equip que conegui l’establiment pam a pam, cada recó, per poder solventar els possibles problemes. Però ¿ho faran? o ho deixaran en mans de l’empresa que hagi guanyat la concessió. Es un bon moment per donar un nou impuls a la noble professió del Protocol, als professionals que han estudiat aquesta carrera de nova creació, que saben com organitzar actes amb un gran esperit emprenedor i que ara tenen l’oportunitat de crear noves empreses de Servicis, Protocol i Organització Integral d’Actes i perquè no, oferir-la a la Direcció de Protocol del Palau de Congressos com a col·laboració externa amb sana competència entre les millors. Confiar amb les empreses que poden demostrar la seva vàlua i oblidar-nos ja de recomanacions i amiguismes.

Tenim l’oportunitat de disposar de professionals ben preparats, venguin d’on venguin, per col·laborar amb l’èxit d’aquesta gran obra que ha costat tan de temps i doblers. No empreses que es dediquen a organitzar festes i esdeveniment de poca envergadura, (que a l’hora de la veritat tenen que consultar als professionals de les Institucions), segurament legitimades per fer-ho, però no per afrontar aquest nou repte, ni Agencies de Viatges que en una competència no massa lleial i sense tenir experiència ni personal qualificat s’han atrevit a ocupar un lloc que no els hi tocava. Fa anys podia estar justificat, no hi havia competència, però no ara. En tots els Països desenvolupats, aquesta professió es respectada i està present en totes les empreses mínimament importants, amb bons professionals, experts amb les noves tecnologies, noves idees i bons equips humans obtenint grans resultats.

El Protocol i les Relacions Públiques, ( no els venedor i repartidors de propaganda) ajuda a consolidar els objectius a les empreses. El Tècnic de Protocol sempre ha estat valorat per les Institucions públiques i privades, es un valor afegit que dona impuls, credibilitat, imatge, sempre imprescindible per el dia a dia i l’organització d’actes.

La cita d’avui: “Para medir la virtud de una persona no hay que mirar sus hazañas, sinó su vida cotidiana”

BLAISE PASCAL

Suscríbase aquí gratis a nuestro boletín diario. Síganos en X, Facebook, Instagram y TikTok.
Toda la actualidad de Mallorca en mallorcadiario.com.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Más Noticias