www.mallorcadiario.com

Els gestos

miércoles 20 de enero de 2016, 08:19h

Escucha la noticia

Des de la presa de possessió del 130 president de la Generalitat de Catalunya, el M. Hble. senyor Carles Puigdemont, s'ha creat la polèmica del perquè S.M. el Rei no ha rebut a la M. Hble. Presidenta del Parlament de Catalunya per lliurar-li en mà el nomenament del President Puigdemont i al temps, explicar-li la nova situació política a Catalunya, tampoc ha caigut bé que no s'hagin donat les gràcies a l'expresident Mas pels serveis prestats i tradicionalment publicat en el BOE en motiu del cessament en el càrrec. No hi ha cap necessitat tècnica de què la Presidenta o President d'un Parlament, el de Catalunya tampoc, vagi a entrevistar-se amb S.M. el Rei. Aquí a les Illes Balears, durant alguns anys, era jo el que es desplaçava a Madrid per lliurar el document original de la investidura del nou President a la Zarzuela, per així coordinar la publicació al mateix dia del BOE i el BOCAIB i que el President de les Illes Balears pogués prendre possessió com més aviat millor. L'habitual és que el que tingui l'audiència amb S.M. el Rei segui el President de la Comunitat Autònoma, que és el que ostenta la representació ordinària de l'Estat.

Aquí hi ha un conflicte polític de primera magnitud, agreujat ara amb motiu de què S.M.el Rei no hagi convocat a Esquerra Republicana a les consultes als partits polítics per l'elecció del nou President d'Espanya. Un parlament de Catalunya multi plural amb una legítima majoria independentista que permet que la política, els gestos i les actituds siguin diferents i amb la vista posada a un futur en aquest moment, incert.

Vaig seguir (pot ser per deformació professional) l'acte de presa de possessió del President de la Generalitat de Catalunya i em varen cridar l'atenció diverses coses, la posada en escena i el cerimonial de l'acte. En primer lloc els Mossos d'Esquadra vestits de gala formats a la plaça de Sant Jaume fent passadís per donar la benvinguda als convidats, aquest cerimonial tan seriós i protocol·lari, (que sens dubte és el correcte) "xocava" amb la vestimenta tan informal de qualque diputat (sobretot els independentistes) i del futur Vicepresident, ara ja si, del nou Govern de la Generalitat, que al meu entendre no anava d'acord amb la solemnitat de l'acte. També era com a mínim curiós el tractament donat a les esposes dels Presidents Mas i Puigdemont, amb un protagonisme inusual, de "Primera Dama" que no existeix en Espanya ni molt menys a Catalunya, però, pot ser que aquest sigui el paper de l'esposa del President de la Generalitat en la possible República Catalana.

Catalunya encara no és un Estat Català, per tant de moment està subjecte a les lleis i normes que regulen una Comunitat Autònoma, si mai aconsegueixen la independència, ja faran el que considerin més bo i convenient, però de moment, forma part d'una de les 17 Comunitats i 2 ciutats Autònomes. Està clar que els gestos són molt importants per començar aquest nou camí independentista, il·lusionant per uns i denigrant pels altres, però són legal?, és legal la nova fórmula de la presa de possessió? Ja sabem que el Govern de la Generalitat no ha estat massa rigorós amb el compliment de les lleis i normes estatals, per lo tant no els importa massa, tampoc el Govern Central ho ha posat fàcil a Catalunya amb continus "desprecis" i cap voluntat de diàleg per arreglar i suavitzar la falta d'entesa.

Estem davant una nova etapa, diferent d'allò que hem vist fins ara, hi ha veus que diuen que té similituds amb les eleccions de 1979 de l'Estat Espanyol on hi concorrien la UCD, el PSOE, el PCE, CD, i Unión Nacional de Blas Piñar que va treure un sol escó, entre altres formacions. Aquelles eleccions varen ser de gran importància per la construcció d'Espanya, amb grans cessions de tots els partits polítics i molts de sacrificis per tenir un nou model amb democràcia on hi cabessin tots. En la nova estructura d'Espanya en Comunitats Autònomes, recollida en la Constitució de 1978, era impensable veure una Comunitat Autònoma en què en els seus edificis oficials, no hi presidis la bandera espanyola, la Llei 39/1981 de 28 d'octubre, regula l'ús de la bandera d'Espanya i altres banderes, fins ara, sols el Pels Basc no la col·locava als seus edificis institucionals amb l'excusa de què tanmateix la cremaven i així reivindicar la separació d'Espanya. Una sentència del Tribunal Constitucional, va fer que la bandera d'Espanya fos hissada de nou a les Institucions Basques, amb molta discrepància dels Ajuntaments , especialment en els que hi governava Bildu.

A l'acte de presa de possessió del President de la Generalitat, sols hi havia una bandera, la de Catalunya, la quatribarrada, en un clar desafiament a la llei, altres vegades, la bandera Espanyola presidia la façana principal del Palau de la Generalitat, i a l'interior, a les sales on se celebraven els actes, sols la catalana, era una forma d'interpretar la llei, que es podia acceptar, per altre costat, és normal que si van camí cap a la independència, per coherència, sols hi posin la del futur país independent, l'altre gest importantíssim, que em va sorprendre molt, és que el Capità General de Catalunya, el Ministre d'Interior que representava al Govern d'Espanya, i la Delegada del Govern a Catalunya, assistissin a l'acte sense que la bandera espanyola els presidis.

Els agravis de S.M. Rei, i del President del Govern en funcions envers al President Mas, no ajuden ni una mica per a normalitzar aquesta relació ja malmenada de fa temps, en la meva opinió,és molt difícil d'entendre aquesta forma d'actuar. Siguin quins siguin els gestos desafiants de Catalunya que, com he dit abans, no és independent, S.M. el Rei ha de rebre al nou President com ha fet amb el President del Congrés de Diputats i el Senat i a més, agrair els serveis prestats, com sempre ha fet S.M. el Rei Emerit Joan Carles I. S.M. el Rei Felip VI, de moment, també és el Rei a Catalunya.

Aquí a ca nostra, a les nostres Illes, els gestos dels polítics són pocs i mat fets, en set mesos de nou Govern progressista, poques coses positives hem vist, a part de tirar enrere la Llei de Símbols, que no servia més que per anar contra el català,(això em sembla correcte) el TIL de tots conegut, i darrerament també la llei turística de medi ambient, de negligir els actes militars i eclesiàstics. Que han fet més?, que han construït? Aaah, si! l'ecotaxa! o com es diu ara, Impost de Turisme Sostenible, i tot, sense consens amb els col·lectius implicats. Prest veurem quan s'hagi constituït el nou Govern de l'Estat (si no hi ha eleccions anticipades) quina postura prendrà Podemos, si surt un govern d'esquerres estic segur que no es conformaran en la situació que tenen ara a les Institucions de les Illes Balears i continuaran d'una manera més contundent la pressió i asfíxia política a la Presidenta Armengol que la deixaria més feble que mai, quasi davant la impossibilitat de seguir governant i perquè no, exigir integrar-se al Govern, creen així una situació mai vista fins ara.

Tant de bo una alenada d'aire pur, fred i renovador, arribi a les Illes Balears i doni noves idees, criteri i estabilitat als nostres governants, que els gestos siguin positius, signe de què han trobat el camí adequat, amb lleialtat als vots rebuts, i perquè no, amb una mica de màgia que ens faci somiar amb les Illes Balears que tots desitjam.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios