Durant aquests 12 mesos d'existència de Junts, una de les preocupacions que més hem recollit de tot tipus de ciutadans ha estat que és imprescindible que la política local servesqui, faci alguna cosa, respecte de l'empobriment i l'ocupació. Convençuts que tenien raó ho hem convertit en un eix central de la nostra feina. Hem estudiat propostes innovadores d'altres municipis de tot l'Estat, hem analitzar els recursos disponibles aquí, hem contrastat amb les idees econòmiques alternatives que han sorgit a Europa arran del fracàs del model imperant. I aquestes són algunes de les nostres propostes resumides d'allò que podem impulsar des del municipi.
L’Ajuntament no ha de substituir les iniciatives dels emprenedors, siguin privats o cooperatius, però l’Ajuntament ha de canviar el rol passiu pel rol actiu. A Menorca anam escassos d’emprenedors i d’inversors, no ens ha de fer vergonya que l’Ajuntament actuï com a emprenedor social en allò que pugui fer bé, sobretot per estimular iniciatives. És una empresa de molts treballadors, amb prou capital i fortalesa com per actuar amb més coratge a favor de l’economia necessària, bé sigui directament, bé sigui per mitjà d’acords amb empreses o ens.
Dos objectius:
- l’ocupació i la remuneració de persones per tal que açò repercutesqui en ingressos familiars que assegurin un estat del benestar mínim i cohesió i, alhora estimulin el consum i la demanda local
- la diversificació econòmica per fer el model més just i més resistent.
Dues línies d’acció:
Línia externa: via de dinamització tot facilitant i promovent activitats de la resta d’emprenedors. L'Ajuntament s'ha de convertir en un facilitador expert, en un promotor amb personal dedicat a promoure que sorgeixin iniciatives en el municipi i perquè s'enfortesquin les existents. Una part dels recursos municipals han d'atraure altres recursos i fer circular els dels ciutadans del municipi.
Línia interna: foment de l’ocupació amb recursos propis. En aquesta part es tracta d'accions directes des de l'Ajuntament per emprendre projectes en solitari o en col·laboració d'altres institucions, empreses o entitats per facilitar la contractació i la innovació.
El programa econòmic està compost de 30 propostes, que seria llarg d'exposar aquí, per açò ens centrarem en una mostra al llarg de dues col·laboracions en aquest diari.
30 PROPOSTES
Generals
1. En cap cas, el pla que presentam generarà deute afegit al que ja té l’Ajuntament.
2. Les mesures en economia que es considerin bones i apropiades portades a terme per l’actual equip de govern o pels anteriors, no es deixaran perdre sinó que es potenciaran. L’actitud ha de ser de respectar allò que objectivament sigui favorable sense cap mania.
3. Així com hi ha consells municipals de diferents camps, curiosament no existeixen ni en economia ni en urbanisme, que són els àmbits on el poder és més decisiu. Hi haurà un consell municipal d’economia per al bé comú i l’ocupació, en el qual hi han de poder fer aportacions assenyades i sumar intel·ligències, els polítics municipals, els empresaris i emprenedors, els sindicats i els experts ( siguin col·lectius o siguin persones).
Línia externa
4. Convocar ajudes per als projectes d’innovació i comercialització de les empreses locals, intercanvi d’experiències i esforços en ocupació, encara que es tracti de projectes humils i senzills. I subvencionar les més ben valorades. Difondre aquests valors.
5. S’afavorirà de totes les maneres possibles la producció d’energia elèctrica en petites centrals o grans, tant en teulades d’edificis públics com privats, la producció en rústic per plaques o aerogeneradors verticals. S’afavorirà que els ciutadans es puguin convertir en productors i inversors en electricitat. La inversió dels particulars pot dur-se a terme en instal·lacions familiars o per mitjà d’instal·ladores amb qui es pugui acordar una explotació cooperada.
6. Programa per rehabilitar, dinamització urbana, i condicionar la sostenibilitat energètica dels immobles. Promoure rehabilitar immobles que es puguin destinar a habitatge, venda o lloguer residencial o turístic i convertir edificis en més sostenibles climàticament. L’Ajuntament organitza, sustenta i fomenta els primers exemples amb la col·laboració d’empreses i particulars. Facilita la relació entre particulars, tècnics i explotadors. Mitjançant la convocatòria d’ajudes (com el pla de façanes), pla d’edificis sostenibles, pla de rehabilitacions, i la feina dels dinamitzadors-promotors de l’equip econòmic.
7. Recuperació del comerç local. Col·laborar amb l'Associació de Comerços. Per mitjà d’un sistema de forts descomptes permanents mitjançant les targetes de comerç de proximitat. S'ha de recuperar per a la vivesa del poble una part dels 10 M€ anuals que es consumeixen en el comerços de fora del municipi per part de la gent que resideix a Alaior.