L’equip de govern de l’Ajuntament d’Alaior, elegit recentment, apel·la a la transparència i la solidaritat per justificar l’augment de dedicacions i de sous en el nou cartipàs municipal. No hi ha cap dubte que l’organigrama que han aprovat resulta desmesurat respecte tots els paràmetres que hi vulguem aplicar. Si tenim en compte la legislació vigent, aquesta diu que per a un municipi d’entre 3001 i 10000 habitants, com és el nostre cas, un ajuntament pot tenir un màxim de 3 dedicacions exclusives (amb un sou màxim brut de 45000 euros anuals per a cadascuna) i un càrrec de confiança. En cas de tenir dedicacions parcials, el límit explícit es que el sou a percebre no sigui proporcionalment superior al d’una dedicació exclusiva. En el cas de l’Ajuntament alaiorenc, tenim 7 dedicacions parcials (entre el 45% i el 85%), la suma de les quals suposaria l’equivalent a 4,5 dedicacions exclusives. Si ho comparam amb les legislatures anteriors, veurem que, respecte el període 2011-15, també de govern del PP, les atribucions econòmiques de l’actual equip suposen un increment del 263%, i respecte l’anterior mandat (2007-11), tan vehementment criticat per la senyora Sugrañes i el seu equip, es un 78% més car. I a tot açò, hi afegim un càrrec de confiança, el nombre 8 de la llista municipal, amb el que resulta que, amb 7 regidors elegits, el PP te 8 candidats a sou dins l’ajuntament.
Diu la batlessa que ho fan per "transparència i per solidaritat": per transparència, perquè així ho diuen i així ho faran, sense amagar-se. Noltros tenim un concepte de transparència una mica diferent. Junts per Lô considera que el PP hauria estat transparent si durant la campanya electoral hagués anunciat que en cas de guanyar es posarien tots a sou de l’ajuntament, en tost de dir i repetir que ells només tenien una persona amb dedicació i així seguirien. El que ells califiquen de transparència, noltros ho anomenaríem mentida, perquè van mentir a la campanya electoral. Esteim convençuts que si haguessin estat transparents molta gent que els ha votat no ho hauria fet. També parlen de solidaritat perquè, quan un fa una feina, és just que la cobri. Cert. Però cauen en la demagògia i la incoherència quan s'han omplert la boca d'austeritat i immillorable gestió i ara protagonitzen la major pujada de sous de tota Menorca. Es mes, quan una persona es presenta a les eleccions ho fa (ho hauria de fer) com a mostra de voluntat de servei públic, no com a aspirant a un lloc de feina. Al llarg de totes les legislatures anteriors, i a tots els altres ajuntaments, hi ha regidors amb dedicació i altres que no, i tots acostumen a fer la feina el millor que saben, la majoria d’ells afegida a la seva ocupació laboral, amb l'esperit (com hem dit) de servei públic, i rebent una indemnització per les hores invertides, que mai es pot comparar amb un sou. És a dir, per entendre’ns: alguns regidors del PP de l’anterior legislatura, com alguns del PSOE o EM de la precedent, feien feina sense tenir dedicació, mentre que ara tots els regidors cobraran un sou i cotitzaran a la seguretat social, fins i tot un “no electe".
I encara un darrer exemple per fer veure el despropòsit de l'afer que ens ocupa: Ciutadella ha congelat en 220000 euros anuals el total del pressupost destinat a sous polítics, i xerram d’una població de prop de 30000 habitants. Alaior hi dedica 225000 euros, amb poc més de 9000 habitants. Serien capaços de dir qui és més solidari i transparent?
Llorenç Pons Llabrés
Grup municipal de Junts per Lô