Em diuen persones que en saben molt més que jo que als països del nostre entorn no hi ha, malauradament, un equivalent del que representa aquí l’Escola Oficial d’Idiomes. És una escola d’idiomes moderns que t’ensenyen destreses per defensar-te en aquella llengua que estudies. A les Illes, n’hi ha moltes seus: a Palma (cinc centres que fan anglès), Inca, Bendinat, Manacor, Alcúdia, Capdepera (comença el curs que ve), Ciutadella, Maó, Eivissa i Formentera.
És una llàstima que els idiomes que s’hi ensenyin (anglès, francès, alemany, italià, castellà, rus, xinès...) tenguin sempre un Estat al darrere —fins i tot el català, que té Andorra, però és evident que no és per això que també hi imparteixen la nostra llengua! Entenc els motius pels quals és molt més difícil despertar l’interès en un idioma que no tengui un rerepaís però aquí s’hi haurien d’afegir també estudis de basc, per la quantitat d’anys que fa que convivim plegats sota un mateix paraigua, i l’occità, idioma amb el qual no hem arribat a aclarir quina relació hi mantenim.
Desgraciadament, l’EOI de Palma no ensenya galaicoportuguès; i sóc conscient que som més a punt de veure-hi classes de japonès posem per cas que del germà ibèric. Jo em mantenc en les mateixes: a Portugal no li perdonaran mai que renegàs de ser espanyol. Trob vergonyós que l’idioma romànic no s’ensenyi i no em crec l’excusa fàcil que no es fa perquè no hi ha alumnes. A l’altra punta de l’antic Imperi romà, hi ha el romanès, una altra llengua romànica que convindria molt començar a introduir almanco com a idioma d’estiu.
Si ho comparam amb l’EOI de Barcelona, allà fan intensius d’estiu que estaria molt bé exportar-los també aquí. Sobretot d’anglès i per ventura alemany. A la Ciutat Comtal, hi ha la possibilitat de matricular-se a un curs extensiu d’octubre a juny quatre hores per setmana, o l’opció de fer-ne un d’intensiu de quatre hores cada dia durant el mes de juliol. Els catalans aprofiten per repetir els extensius d’hivern però també piloten intents de fer cursos d'estiu d'idiomes sense tant de reclam. Com que és EOI, i això que és de llengües modernes ho dic jo, posats a donar idees jo suggeriria la possibilitat de sumar-hi també idiomes artificials (l’esperanto) o llengües mortes (llatí i grec), que no sé si ho fa ningú. I després podrem estar ben orgullosos de dir pel món i per les Espanyes que aquí s’hi fa esperanto o llatí...