Quan ens trobam davant una institució que no funciona, que no serveix per quasi res, que s’ha convertit, segons el sabre popular, amb un cementeri d’elefants polítics, la nostra obligació moral i ètica és actuar, no podem consentir que la situació seguesqui així molt de temps, enquistada i que sols beneficia a les maquinàries polítiques de certs partits.
Estam davant un moments en que la política no és atractiva per gran part de la societat, tal volta aquestes eleccions poden ser un revulsiu, un canvi de tendència, el panorama s’ha diversificat més que mai, la lluita contra la corrupció i les males pràctiques de certs polítics ha de ser encara més curosa, més estricta, però calen altres actuacions, com per exemple acabar amb el transfuguisme, modernitzar les campanyes electorals, parlar del sistema de finançament dels partits, la limitació de mandats, un llarg etcètera que cal fer amb seny, amb tranquil·litat, amb consens.
Un d’aquests canvis, que necessita el nostra sistema constitucional, és la revisió de certes institucions, com per exemple el Senat espanyol.
El Senat no és una vertadera cambra de representació territorial, que era el motiu de la seva creació, tampoc acaba de ser una cambra de segona lectura de les lleis que s’aproven al congrés, com si passa a altres democràcies occidentals, per tant és necessari una profunda renovació.
El Senat es va crear per donar veu als territoris que formen el conjunt de l’estat, un estat divers, multilingüistic i multicultural, divers, i així es recull a la constitució i així ho varen veure ja fa 40 anys, tot i que ara certs partits ens volen vendre una altre realitat, una realitat que cerca la uniformitat i la confrontació.
Des del Pi, volem que el Senat sigui la veu de la vertebració territorial, que els presidents de les comunitats autònomes siguin membres d’aquesta cambra per intervenir quan els temes afecten directament les seves comunitats, reduir el nombre de senadors i que totes les comunitats tenguin el mateix nombre de senadores i senadors per avançar en un debat territorial més que en un debat de patits i per finalitzar, que s’organitzin reunions i trobades periòdiques amb tots els presidents o presidentes de les comunitats.
Volem donar veu als territoris espanyols, la seva diversitat és una gran riquesa, davant la polarització, la confrontació constant, volem més diàleg. Per solucionar es problemes que pateix la democràcia espanyola la solució és més democràcia.