www.mallorcadiario.com
PORRERES
Ampliar

PORRERES

martes 21 de noviembre de 2017, 13:16h

Escucha la noticia

El terme municipal de Porreres té una extensió de 87 km2 i una població de 5.197 habitants. Fa partió amb Montuïri, Sant Joan, Vilafranca de Bonany, Felanitx, Campos i Llucmajor.

El nom del municipi es deu a Guillem de Porrera.

La gran quantitat de molins i possessions proven que l’activitat econòmica que ha marcat el terme municipal al llarg de la història és l’agricultura i la ramaderia. Els cultius predominants han estat els cereals, l’ametler i la vinya i més modernament, la producció de l’albercoc.

Les primeres evidències de presència humana es remunten a la prehistòria, amb una trentena de jaciments arqueològics. Del període pretalaiòtic es conserven coves i llocs d’enterrament, i del talaiòtic trobam restes de talaiots. De l’època romana, podem destacar una làpida funerària, localitzada als terrenys de Son Cota La presència musulmana es pot trobar també en alguns topònims àrabs d’alqueries i rafals i en monedes aràbigues.

L’església de Porreres es ressenya per primera vegada l’any 1242 i a la Bul·la d’Innocenci IV (1248) ja s’esmenta com a parròquia. L’any 1300, Porreres fou declarada pobla reial segons les ordinacions de Jaume II de Mallorca.

Durant el segle XIV, una comunitat jueva residí a Porreres i s’hi documenta l’existència d’un call. Les exclaustracions fetes a partir de 1835 afectaren a religiosos porrerencs i, sobre tot, a les terres del patrimoni de Monti-sion.

Al segle XX, la producció de l’albercoc sec ha estat l’activitat per la que Porreres ha destacat notablement.

RUTES I VISITES

RUTA DE LES CREUS DE TERME I PUJADA A MONTI-SION

Hi ha un total d’onze creus dins les terres porrerenques si comptem entre elles els monuments dels goigs a la pujada a Monti-Sion. Totes tenen un gran valor històric i artístic però, lamentablement, algunes no es conserven en l’estat que seria desitjable.

CREU DES PONT

Creu des Molí d’en Coves

Creu de sa Marina

Creu d’en Janer

Goig de pujada a Monti-Sion (3 creus continuades)

Creu d’en Net

Creu Nova

Creu de sa Drecera

Creu des Pou d’Amunt

RUTA DELS POUS PÚBLICS

Els pous públics són una bona mostra de l’anomenada arquitectura popular. Fa anys, compliren una destacada funció proveint d’aigua persones i bestiar. Alguns han canviat el coll o la corriola, però la forma no ha variat gaire. Probablement hi havia més pous públics dels que coneixem actualment. L’Ajuntament de Porreres ha anat restablint i restaurant els pous públics. Cinc estan situats dins el poble i dotze fora de la vila.

Pou d’Amunt

Pou de la Dama

Pou des Horts

Pou de Sa Carrera

Pou de Betlem

Pou de Sa Placeta

Pou Salat

Pou de Son Pau

Pou de Son Cota

Pou de Pagos

Pou Florit

Pou Nou

Pou dels Riquers

Pou Juà

Pou Bo o de Son Jordi

Pou de Son Cudem

MUSEU I FONS ARTÍSTIC DE L’AJUNTAMENT DE PORRERES

Situat a l’antic edifici de l’Hospital al carrer d’Agustí Font, posseeix en l’actualitat casi 300 obres d’art entre pintura, escultura, ceràmica, dibuix i obra gràfica. Des del 1982, anualment i durant les festes de Sant Roc, es van rebent obres donades pels artistes, galeries i particulars. Malgrat això, no fou fins el 1985 quan es creà una comissió assessora i l’any posterior quedava inaugurat oficialment el Museu que durant molts anys va estar ubicat a l’edifici de l’Ajuntament de Porreres.

Horari del Museu:

Diumenge: de 11 a 13 hores

Dissabte: de 11 a 13 hores i de 18 a 20 hores

Adreça: Carrer Prevere Agustí Font

Telèfon: 971 166 617

VISITA GUIADA A LA PARROQUIA DE PORRERES

L’església Parroquial de Porreres ha estat considerada la catedral de la part forana de Mallorca per les seves dimensions i per la seva riquesa artística. La construcció es va començar el 1666 pel mestre d’obres Oliver i es va acabar la nau el 1714. L’actual església és la tercera que es construí a Porreres en quatre-cents anys, cada una d’elles més gran que l’anterior.

Visita guiada: donació de 3,00€ (nins gratuït).

Contactar previament amb Ritxart:

971 168 550 o ritxart9@movistar.es

C/ Rector Llompart, núm. 16

www.parroquiadeporreres.com

VISITA A MONTI-SION

La prova més evident de la predilecció que senten els porrerencs pel puig i pel santuari de Monti-Sion és que tot el poble col·laborà en la construcció de la carretera que hi puja i que es realitzà en un sol dia, el 14 de gener de 1954. Les creus dels Set Goigs i els petits monuments del Viacrucis són una mostra encara més antiga de la devoció que s’ha professat pel santuari.

Monti-Sion de Porreres

ESDEVENIMENTS

Tradicional concert de Santa Cecília

Dissabte 25 de novembre a les 19.30h

Banda de música “La Filharmònica Porrerenca”.Director: Damià Muñoz.

Lloc: Auditori Municipal de Porreres.

Preu: gratuït fins a completar l’aforament.

Concert del 75 aniversari de la Coral de Porreres

Diumenge 26 de novembre a les 18 h

Coral de Porreres.

Directors: Sebastià Melià, Marc Vaquer i Damià Muñoz. Amb la col·laboració de: La Filharmònica Porrerenca. Lloc: Parròquia de Porreres. Preu: gratuït.

MANUALITATS NADALENQUES

Aquest dissabte 25 de novembre es realitza una activitat de manualitats per a nins de més de 7 anys a la biblioteca municipal de Porreres.

Inscripció prèvia: 971 168 493

PRODUCTES LOCALS: VENDA DIRECTA I VISITES CONCERTADES

L’ESCRIVANIA

Espai gastronòmic. Tenda gourmet: Venda de productes relacionats amb l’albercoc: albercoc amb xocolata, melmelada albercoc.

Horari: De 13.00 a 16.00 i de 20.30 a 23.30

AGROMAT

Empresa dedicada a la producció i venda de fruites i hortalisses.

Agromart Balear

07260 Porreres

Ctra. Porreres – Montuïri km.0’8

BODEGA CAN FELIU

Visita guiada, tast i barbacoa.

Visita guiada i personalitzada a les instal·lacions i al seu entorn, on podrà comprendre el màgic procés de transformació del raïm en vi. Culminant amb un distès tast en un ambient bucòlic i memorable.

Camí de sa Serra Km 1,2.

Contacte: 971 168 078 • 609 613 213 • 606 397 620

BARBARA ART

Botiga i taller.

Podeu trobar tot tipus de motlles tradicional de les Illes Balears i fanals d’estil mallorquí tant d’interior com d’exterior fets de llautó ,zinc , ... amb diversos acabats. El taller artesà permet crear tot tipus de disseny al gust del client.

Carrer d’en Dusai, 10 • Telèfon: 971 647 241

www.comacanostraenlloc.com

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios