Darrerament s’ha parlat molt de la Medalla d’Or de les Illes Balears, que el Govern ha retirat a Iñaki Undargarin per estar condemnat per sentència ferma.
El Decret 2/2014 de 10 de gener, que vaig tenir l’honor de col·laborar en la seva redacció, i que entre altres coses contempla- “En la condemna per sentència ferma per qualcun fet delictiu, s’ha de considerar concedida la Medalla d’Or fins el moment en què es produeix el fet anterior. L’administració ha d’actuar d’ofici en aquests casos amb el tràmit d’audiència a la persona interessada”.
L’any 1998, el Govern de les Illes Balears presidit per Jaume Matas, va concedir la medalla d’Or de la CAIB a S.A.R. la Infanta Cristina i a l’Excm. Sr. Iñaki Undargarin, Ducs de Palma de Mallorca “en atenció als lligams que els uneixen a la nostra Comunitat Autònoma i en reconeixement a la seva tradicional vinculació a les nostres Illes”.
En aquells anys, ningú es podia imaginar que cap de les Autoritats guardonades poguessin incórrer en cap tipus de delicte o condemna, i molt menys els Ducs de Palma, que el setembre de 1997 S.M. el Rei Joan Carles I va atorgar aquest títol a la Infanta Cristina i cito: “En atención a las circunstancias que concurren en Mi muy querida hija la Infanta Cristina en ocasión de su matrimonio y como prueba de Mi profundo afecto y cariño, he tenido a bien concederle con caràcter vitalicio la facultad de usar el título de Duquesa de Palma de Mallorca” (Reial Decret 1502/1997 de 26 de setembre).
Queda molt clar que el títol és per la Infanta Elena, i que Iñaki Urdangarin sols l’ostenta com a consort. El Govern de les Illes Balears ha actuat correctament en retirar-li la Medalla d’Or de les Illes Balears per la seva condemna ferma. La infanta Cristina la manté per que no té cap condemna.
Les Autoritats de l’Ajuntament de Palma, varen prendre la decisió política de retirar la placa a la paret de la Rambla dels Ducs de Palma, que ha quedat en La Rambla, atenent al reglament de nomenament de carrers de que disposa per aquest tipus d’actuacions. En qualsevol cas desconec si aquest reglament contempla la retirada per condemnes.
Altre tema es de la manera en què es va retirar la pintura del President Jaume Matas de la Capella del Consolat de Mar, Seu de la Presidència, quan va ser condemnat per primera vegada, al Govern de les Illes Balears no hi ha cap llei, decret, norma ni cap directriu ni jurisprudència de com ha de ser la manera d’actuar en aquests casos. Va ser una decisió del Cap del Gabinet del President Bauzá que amb la conformitat del President, em varen donar instruccions per retirar immediatament el quadre de la Capella, hi així ho vàrem fer.
No estic segur de si es la millor solució al retirar quadres i plaques commemoratives d’inauguracions com la del Túnel de Sóller, son moments i actes que agradi o no, formen part de la història contemporània de les Illes Balears. Tots coneixem on es i quin és el destí del President Matas, però no podem oblidar les bones actuacions del seu pas pel Govern, en aquells temps no estaven mal vistes, en tot cas els responsables indirectes varen ser els ciutadans que el varen votar.