La prosperitat compartida
domingo 16 de marzo de 2014, 19:09h
Els governs de Rajoy i Bauzá manifesten la seva satisfacció per les xifres macroeconòmiques, per les xifres de les grans empreses, les empreses que estan a l’IBEX... però poca, molt poca atenció cap a la microeconomia, cap a la situació real dels autònoms o de la petita i mitjana empresa.
Els autònoms, les micro i petites empreses són l’autèntica base i motor de la nostra economia. Són ells qui conformen el veritable teixit productiu social. Són ells qui acaben empenyent l’economia. La micro, petita i mitjana empresa conformen el 98% del nostre teixit empresarial.
Tot i això, se’ls hi ha prestat poca o cap atenció. Així, als autònoms simplement sols s’hi ha establert una base mínima de cotització, amb molt poques contraprestacions socials (atur, maternitat...), un règim fiscal molt poc incentivador i no se’ls hi ha permès de facto acudir a l’expedient de concurs de creditors en cas de fallida (la qual cosa suposa un greu problema estructural).
Ara que s’ha posat de moda la paraula “emprenedor”, hem descobert que són els nostres autònoms de sempre. I ara ens hem adonat de les enormes dificultats i traves que tenen aquests treballadors per compte propi per tirar endavant, especialment en aquesta època de crisi. Així, a la pujada injustificada de l’electricitat de fins el 60%, hi hem d’afegir la pujada de les cotitzacions a principis d’any. També cal dir que les recents mesures anunciades pel govern estatal relatives a la tarifa plana, quasi no els beneficiaran. I que l’única proposta a favor dels autònoms que va poder defensar el president Bauzá en un recent debat fou l’IVA de caixa, iniciativa que les pimes i autònoms consideren un autèntic fracàs.
La millor temporada turística de la història a les Illes Balears (el 2013 rebérem gairebé 13 milions de turistes), no ha impedit taxes d’atur per damunt del 22%. El nostre model econòmic basat en el monocultiu turístic i en la construcció no ha impedit que any rere any anem perdent posicions en la renda per càpita disponible. No s’ha impedit que cada vegada siguin més les famílies que no arriben a finals de mes. Un de cada quatre ciutadans és en risc d’exclusió social. No hi ha hagut prosperitat compartida. I la remuneració mitjana per als assalariats de Balears està per davall de la mitjana.
Per això des del Grup MÉS hem proposat un gran debat sobre el model econòmic que tenim. La necessitat de redreçar un model que ara enfonsa més la indústria, que no aposta per les noves tecnologies ni per la innovació i la recerca.
També per això des del Grup MÉS pensam que es fa necessari un nou estatut per a l’autònom, un quadre de mesures veritablement estructurals que ajudin i estimulin els autònoms, però sobretot que establesquin un sistema basat en la justícia i la proporcionalitat de la seva activitat i els seus ingressos.
I també per això des del Grup MÉS proposam que totes i cada una de les accions del govern vagin en línia de la responsabilitat social, de la prosperitat compartida i de l’economia del bé comú.