Quan arriba el bon temps, a la major de les Illes Balears tenim la costum de celebrar una mena de mercat especial a l’aire lliure com a senyal de dia de festa de cada localitat i que sol prendre el nom d’un producte d’elaboració pròpia de la zona, em refereixo a les fires.
Els primers caps de setmana de la curta primavera, la gent surt a passejar i troba una bona ocasió per adquirir roba feta a ma, objectes de decoració, antiguitats, bijuteria, música... I també aliments ecològics i naturals de tot tipus. El mes de març és la Fira del Fang a Marratxí i és el moment de comprar greixoneres, cassos i cassoles. I a partir de l’any que ve a finals d’aquest mes es farà a Sóller la Fira de la Taronja que es celebrava a deshora. El mes següent, són els animals els protagonistes de la Fira d’oví i caprí a Calvià. En el Port d’Alcúdia la Fira Nàutica i Mostra Gastronòmica de la Sípia i a Santa Margalida han unit la Fira i la Mostra de l’Ametla. En pujar les temperatures pel maig és una visita obligada assistir al Mercat Medieval de Capdepera on les vistes des de el castell són espectaculars, i l’ambient ens trasllada a un altre època viscuda pels nostres avantpassats. I comencem el juny a l’altre cap d’illa, a Lloseta, on els artesans de la sabata celebren la seva fira i et calcen amb bona mà i de bon peu.
Els vespres d’estiu és el millor moment per anar a fira perquè la calor i la humitat que reina de dia no ens permet fer moltes activitats, amb l’afegitó que són mesos de vacances i de molt de turistes que desprès d’un dia de platja, la nit els convida a sortir a sopar, a ballar... i què més poden fer? Doncs, és una opció diferent anar a una fira nocturna on es podran relacionar amb els autòctons dintre d’un clima mediterrani i de manera relaxada gaudiran del nostre folklore. La majoria d’aquestes fires que comencen una vegada post el sol i que es situen devora la mar són artesanals, gastronòmiques i de productes diversos. La primera és la de Porto Cristo i a finals de juliol li toca el torn a la de la Platja de Muro. També són nocturnes les de Cala Bona, de Sant Llorenç des Cardassar...
Tocant el mes de setembre destaquen les diürnes en denominació d’origen com la Festa del Sequer a Lloret de Vistalegre, la Fira del Meló a Villafranca de Bonany i a Binissalem la Fira de les Festes del Vermar, on el raïm, el vi i els fideus d’ovella vella són els protagonistes.
Els últims mesos de l’any podem anar a la Fira del Pebre Bord a Felanitx –octubre- i, en novembre no podem faltar al Dijous Bo a Inca, que és una de les festes de mercaders més proveïda de tota Mallorca (agrícola, ramadera, artesana, industrial...) i desprès li segueix a Caimari, la Fira de l’Oliva i la Fira de la Mel a Llubí. Partirem cap a Montuiri per acabar l’any amb la Fira de la Perdiu.
A més a més tenim mercat, un o varis dies de la setmana a tots els pobles de les illes i a Palma ens assortim de tres grans mercats d’aliments com són el de l’Olivar, el de Pere Garau i el de Santa Catalina. Sobre gastronomia el “Mercado de San Juan” (antic Escorxador) i en marxa el nou projecte de Mercat del Port.
Arreu del món hi ha molts de mercadets especials que ens fan caure en la temptació de tenir un capritx i que és un pecat mortal no visitar-los; com potser el de “Las Dalias” a Eivissa -on se respira encara la cultura hippy dels anys 60-, “El Rastro” a Madrid, a Tunis “El Brika” , a París “Marché aux puces”, “Waterlooplein” a Amsterdam, a Londres “Camden Town” i “Portobello”...
Aquí vos deix uns suggeriments per aquest cap de setmana. Podeu gaudir de la Fira Nàutica de Porto Cristo, de la Fira de la Sal i Salaons de la Colònia de Sant Jordi, de la Fira de Santa Eugènia... I no vos oblideu de la Fira del Llibre per Sant Jordi...Un drac, una rosa, un llibre.