Aquest passat dissabte en el marc del Consell General que ha celebrat el Pi a Palma, s’ha realitzat una aclaridora i interessant taula rodona sobra educació.
Baix el títol de Educació: present i futur a les illes Balears, Bartomeu Cañelles, exdirector de l’Institut d’Avaluació i Qualitat del Sistema Educatiu de les Illes Balears, IAQSE, Catalina Moner, inspectora d’educació i Albert Lobo vicepresident de la FAPA Mallorca, ens varen donar molts dels elements de la possible recepta per millorar el sistema educatiu en els pròxims anys. Taula conduïda magníficament pel company i amic Carles Cabrera, responsable de la sectorial d’educació i cultura d’El PI. Llàstima que Gemma Cardona , presidenta d’escola catòlica de les illes Balears, en el darrer moment, va disculpar la seva assistència.
Carles Cabrera realitzà una gran tasca, primer ben la tria dels ponents, amb una inqüestionable experiència i coneixença del sistema educatiu Balear, i després, en la conducció de la xarrada i el posterior debat.
Tot i que d’àmbits diferents les coincidències entre ells eren més que evidents, des de la visió molt negativa de l’etapa Bauzá en aquest àmbit, amb un enfrontament i tensió constant, fins a les eines que podem fer servir en un proper futur per arreglar, o al manco millorar, les febleses que presenta el sistema i els seus resultats que són molts deficients i significatius.
La necessitat de establir un pacte educatiu entra tots els membres que conformen el sistema educatiu, deixar fer feina els professionals, donar estabilitat normativa , crear sinèrgies entre el món laboral i l’educatiu, crear les infraestructures necessàries, l’espai adequat per realitzar la tasca docent en condicions, disminuir el nombre d’alumnes per aula, són alguns dels elements que vàrem poder escoltar el nombrós públic a la sala de l’Arxiu del Regne de Mallorca.
Curiós, per no posar un adjectiu malsonant, varen ser les estirades d’orelles que es varen dur els polítics que han exercit les responsabilitats educatives en aquesta comunitat. Deixant a banda la carrera il·lògica cap al desastre dels diferents consellers d’educació del govern Bauzá, curiós és que disposant del diagnòstic que afecta al nostre sistema educatiu, un diagnòstic acurat, fet per la pròpia administració, recollit i publicat, que te el suport dels professionals educatius, resti perdut, acumulant pols des de fa anys i panys sense que és posi en marxa i sigui el remei per la malaltia.
Trist pensar que tenguent localitzat part del problema i tenguent les eines necessàries per solucionar-lo no s’hagi posat fil a l’agulla per donar més oportunitats als joves d’aquestes illes.
Per tant és clau que els polítics escoltin les paraules dels experts, és necessari que se formin, que vegin que és possible trobar solucions, donar continuïtat al treball dels experts, no podem deixar de banda la feina feta durant una legislatura per que hi ha un canvi de color polític. La formació ens donarà més eines per tal de sabre com afrontar els reptes del futur.