Dia 26 d’abril al Tribunal de Justícia de la Unió Europea amb seu a Luxemburg, hi ha una vista molt important sobre la retroactivitat de la nul.litat de les clàusules sol, que pot tenir enormes repercussions econòmiques en la microeconomia (les economies de les famílies) i la macroeconomia.
El 9 de maig de 2013 el Tribunal Suprem va dictar una sentència a on va establir que les denominades clàusules sol de les hipoteques (les que fixen uns mínims en el tipus d’interès) eren il.lícites si complien un determinats requisits, la majoria dels quals no ho complien les entitats bancàries. El resultat és que la pràctica totalitat de les sentències dictades pels tribunals des d’aleshores, han estimat la nul.litat d’aquestes clàusules sol.
Ara bé, el Tribunal Suprem fixava que sols es podien reclamar els interessos meritats des d’aquesta sentència, no abans (la denominada irretroactivitat), probablement empès per la delicadíssima situació de les entitats financeres espanyoles el 2013. Un Jutjat Mercantil de Granada va plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre aquesta temàtica.
El fet és que l’advocat de la Comissió Europea ha elaborat un informe en contra d’aquesta irretroactivitat, entenent que va en contra de la directiva clàusules abusives en el contractes celebrats amb consumidors. Val a dir que aquest informe sol tenir molt de pes en la sentència final.
Segons els sentit de la sentència, els consumidors podrien demanar el retorn de tots els interessos pagats de més com a conseqüència d’aquestes clàusules sol i això podrien ser molts de milions d’euros. L’impacte sobre les microeconomies i sobre la macroeconomia és rellevant.
Europa també és això, garanties judicials i protecció del consumidor