El terme municipal de Montuïri té una superfície d’uns 41 km2 i una població de 2.884 habitants. Fa partió amb els municipis de Lloret de Vistalegre, Sant Joan, Porreres, Llucmajor i Algaida.
El topònim de Montuïri, ja documentat en el Llibre del Repartiment de Mallorca (1232), té una procedència poc clara i ha estat interpretada per diversos autors.
Juntament amb l’agricultura i la ramaderia, han tingut molta importància les activitats menestrals (ceramistes, margers, selleters, teixidors de roba, brodadores o paperers, entre d’altres artesans).
Fou un territori molt poblat en època talaiòtica, com ens demostren el poblat de Son Fornés i les restes denominades el Campanar des Moros. A l’època islàmica, va pertànyer al districte o juz de Muntuy. Després de la conquesta de 1229, correspongué a la part reial. Entre 1236 i 1244 es fundà la parròquia de Montuïri, i el 1300 es constituí en pobla reial.
Fins a finals del segle XVIII la fam, les malalties i els deutes són els problemes tractats pels jurats i consellers de la vila. Els cultius predominants eren els de secà i la vinya ja començà a tenir la seva importància al final d’aquell segle.
L’any 1867 arribaren a Montuïri les monges de la Caritat, dedicades a la tasca educadora fins a la seva partida, l’any 1984.
RUTES I VISITES
VISITA GUIADA AL MUSEU I AL JACIMENT ARQUEOLÒGIC DE SON FORNÉS
(Durada 3 h)
La visita comença al Museu Arqueològic de Son Fornés, on coneixerem com vivien les societats prehistòriques mallorquines durant el primer mil·lenni AC, sobretot durant l’època talaiòtica. A continuació, ens traslladarem al Jaciment Arqueològic de Son Fornés (situat a 2,4 km del nucli urbà de Montuïri en direcció Pina) en el qual accedirem a l’interior del Talaiot 1, a l’interior d’una casa talaiòtica i passejarem per les troballes més importants de les èpoques post-talaiòtica i romana, com són els Santuaris 1 i 2, recentment descoberts.
Inici de la visita: Museu de Son Fornés.
Horari: dissabte a les 10h. Durada: 3h.
Preu: 4,5 € per persona.
Inscripcions: didactica@sonfornes.mallorca.museum • 971 64 41 69.
Places limitades: Imprescindible reserva prèvia.
ITINERARI GUIAT A PEU: URBÀ, CULTURAL I PATRIMONIAL
(Durada 2 h)
Es tracta d’un recorregut pels indrets més emblemàtics i singulars del casc urbà de Montuïri; amb una presentació sobre l’etimologia, l’origen del poble, la seva estructura urbana i activitats principals (festes i celebracions).
Inici de la visita: al Museu den Fraret (seu del Museu de Son Fornés).
Horari: dissabte a les 15:30h.
Preu: gratuït. Màxim: 25 persones.
Inscripcions: Imprescindible reserva prèvia: aodl@ajmontuiri.net • 971 64 41 25-(Extensió 5)
A1 ÀREA DEL MUSEU DE SON FORNÉS.
El punt d’inici del recorregut serà el Molí d’en Fraret, un molí fariner del segle XVIII, propietat del l’Ajuntament de Montuïri i seu del Museu Arqueològic de Son Fornés. Element integrat dins la “Ruta dels Molins del Consell de Mallorca”.
A2 ÀREA DE LA PLAÇA VELLA I CARRER MAJOR.
Excel·lent exemple d’urbanisme medieval dels segles XIV i XV. Visitarem el Celler Solanda, construït l’any 1861 i exemple dels elements arquitectònics i etnològics lligats a la producció de vi.
A3 ÀREA DE LA PLAÇA MAJOR.
Escenari de dues activitats arrelades al cor dels montuïrers i montuïreres: els Cossiers de Montuïri i La Fira de Sa Perdiu. Visitarem l’Església de Sant Bartomeu i el Celler de Can Rei, el qual forma part d’una casa del segle XVII, actualment habitada, on coneixerem els usos tradicionals agrícoles de les vivendes mallorquines, en el cas de Can Rei, el gra (cereals) i el vi (vinya).
A4 ÀREA DEL MOLINAR.
La part més antiga i elevada del poble. Al carrer del Molinar es conserven vuit molins. Visitarem al Molí d’en Nofre, un molí fariner recentment restaurat. En podrem conèixer els seus usos, el seu funcionament i les seves particularitats. Aquest molí forma part de la “Ruta del Molins del Consell de Mallorca”.
A5 ÀREA DE L’ENTORN NATURAL.
Arribant al final del carrer del Molinar, podrem gaudir de l’espectacular vista al extensos camps on predomina encara avui una forta tradició agrària de tipus cerealícola.
ACTIVITAT “FILANT LLANA AHIR I AVUI”
(Durada 4 h)
Activitat organitzada per la Xarxa de Museus del Consell de Mallorca, en el marc de la programació de “La Tardor als Museus. Museus en Ruta”.
L’activitat començarà amb la presentació del teler cedit de manera temporal pel Museu del Calçat i de la Pell d’Inca de la mà de al seva directora, Aina Ferrero. Posteriorment es desenvoluparà una xerrada sobre el passat i el present de l’elaboració de teixits a Mallorca i a les Illes Balears. L’explicació anirà acompanyada d’una demostració sobre el cardat i el filat de la llana de manera artesanal, per part de Naturalfet. Finalment es durà a terme el taller experimental de feltre.
Horari: diumenge de 10 a 13h
Lloc: Museu Arqueològic de Son Fornés.
Preu: gratuït.
Públic: activitat familiar.
Inscripcions: didactica@sonfornes.mallorca.museum / 971 64 41 69.
Places limitades: Imprescindible reserva prèvia.
Programa:
EXCURSIÓ LLIURE A PEU PEL CAMÍ VELL DE SON FORNÉS
(Durada 40’)
Aquesta excursió a peu ens permetrà gaudir de la típica vegetació del Pla de Mallorca, un paisatge etnològic i rural, tot passejant per camins que s’estenen des del Museu Arqueològic de Son Fornés fins al Jaciment Arqueològic de Son Fornés.
Lloc d’inici: Cases de la finca de Son Fornés o Museu Arqueològic de Son Fornés.
Observacions: dificultat baixa (apta per famílies).
Itinerari no apte per a ciclisme.
EXCURSIÓ LLIURE AL PUIG DE SANT MIQUEL
(Durada 1 h)
L’Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI) del Puig de Sant Miquel constitueix una petita elevació amb una superfície: de 58 ha. Al Cim del Puig (Altitud: 259 m) es troba situada una ermita del segle XIV, el Santuari de la Mare de Déu de la Bona Pau.
Lloc d’inici: L’accés es realitza des del nucli de Montuïri per la carretera que accedeix a l’ermita de Sant Miquel (carretera MA 3210 des de la sortida 29 de l’autovia Palma-Manacor).
Durada: Anada i tornada a peu 1h.
Observacions: dificultat baixa (apta per famílies).
Tras garantizar la pasada semana su permanencia en la élite del fútbol español, el RCD…
El Parlament ha aprobado una iniciativa que reclama al Ministerio del Interior el despliegue permanente…
Miles de personas llenan la Plaça de Santa Margalida en una representación única que celebra…
Ser Niños Prodigio tiene sus aristas. De todos es conocido el caso del pequeño Wolfang…
La ‘processó del Sant Enterrament’ vuelve a llenar el centro histórico de emoción y sentimiento.…
‘Milk for Ulcers’, un álbum marcado por la pérdida de su padre Paul Auster y…
Esta web usa cookies.